top of page
Poza scriitoruluiAnca Vlad

Despre festivalurile de flori. Cum se întâmplă ele în România ?

Bun găsit tuturor pe acest blog. Sunt Anca Vlad și voi împărtăsi aici câteva din experiențele mele în domeniul evenimentelor florale la care am participat în ultima perioadă.


SpringTime Reșița a fost o experiență foarte constructivă, intensă, încă proaspătă în memoria mea. Acolo s-a format o echipă fantastică de oameni pasionați de flori care am lucrat împreună timp de trei zile, într-un context meteorologic total neprielnic. Dar chiar dacă ne-a nins și ne-a plouat, noi eram prea entuziasmați ca să fim afectați de vreme. Rezultatul vă invit să îl savurați în fotografiile de mai jos.





Mulți ne întrebăm cum se organizează aceste evenimente? Cine le coordonează? Cine le finanțează? Cine sunt oamenii/floristii care participă și cum ajung ei să fie incluși în aceste festivaluri? Încerc să va împărtășesc experiența mea și câteva din răspunsurile pe care eu le-am găsit la aceste întrebări.






În general, festivalurile mari, cu tradiție, așa cum este SpringTime la Reșița sau Simfonia lalelelor la Pitești, sau Timfloralis la Timișoara, se organizează la inițiativa autorităților locale. Primăria sau consiliul local inițiază organizarea unui astfel de eveniment și alocă un buget.

Nu cunosc detalii despre aspectele legate de bugete sau de adoptarea deciziilor în cadrul instituțiilor publice, dar promit să le aflu în viitor.


La nivel național, Flori Holland Romania a preluat în general partea logistică, organizarea, formarea echipelor de artiști florali și furnizarea florilor folosite în cadrul celor mai cunoscute evenimente floristice de acest gen, în colaborare directă cu autoritățile locale. Bianca Negrea are o mare experiență pe partea organizatorică, o mare experiență internațională în participarea la multiple alte festivaluri consacrate, așa că de la un eveniment la altul duce lucrurile tot mai sus din punct de vedere al calității lucrărilor, a cantității de flori și a numărului tot mai mare de oameni implicați în astfel de festivaluri. Și ne bucurăm toți că ea există și își asumă coordonarea acestor festivaluri. Pentru că ușor nu este.





Pentru toți cei care avem ocazia să fim incluși în aceste evenimente, cu proiecte proprii sau în echipa unui florist care și-a asumat un proiect, este o ocazie extraordinară de a ieși din zona de confort zilnică, de a-ți pune la bătaie creativitatea și de a experimenta bucuria lucrului cu flori într-o cu totul altă dimensiune decât o facem noi în viața de zi cu zi. Provocările sunt mari, presiunea finalizării lucrărilor este apăsătoare, iar emoția că este posibil să nu reușeșți lucrarea este și ea prezentă în mintea noastră, fie că recunoaștem sau nu.





Organizatoric vorbind, lucrurile nu se desfășoară tocmai lin, așa că o poveste drăguță cu floricele roz pufoase care se leagănă în vânt. Există tot timpul situații neprevăzute, este o muncă fizică constantă, grea, susținută, de multe ori fără pauze de masă sau timp de odihnă. De cele mai multe ori se lucrează în aer liber, că plouă că ninge sau bate vântul, tu ai un termen limita de finalizare a lucrării și aia e. Te adaptezi, rezișți, cauți soluții și îți continui treaba.


Instalațiile florale fiind în general realizate cu flori tăiate, trebuie lucrat repede, finalizat și predată lucrarea în cele mai bune condiții. Desigur că este importantă partea de aprovizionare, de gestionare a stocurilor de flori, procesarea și hidratarea tuturor materialelor vegetale înainte de a începe lucrările. Iar aceste treburi sunt tot în sarcina noastră. Este de asemenea posibil ca anumite flori sau culori de flori sau specii mai neuzuale, să nu fie furnizate, pur și simplu, iar tu trebuie să fii flexibil, să înlocuieșți, să cauți soluții pe moment pentru a-ți duce la final proiectul. Da, contează enorm experiența, tehnica florală, viteza de lucru și capacitatea creativă, cunoașterea trucurilor folosite în florărie, noțiuni solide despre forme, volume și culoare. Îndemânarea la partea de bricolaj este de asemenea esențială.

Cum sunt aleși floristii care participă? Păi ori sunt contactați direct, ori se face un apel public pentru depunere de proiecte de instalații florale. În ceea ce mă privește, la Reșița și la Pitești, am fost contactată direct de Bianca, ca să fac parte din echipa ei. Am fost implicată și în aprovizionare, am coordonat la rândul meu echipe, am conceput proiectele în care m-am implicat. Plus câteva adhoc, rapid... că erau neprevăzute. Avem o relație lungă în spate, bazată pe încredere, îmi cunoaște capacitatea de muncă, iar pentru mine propunerea ei a fost o mare provocare. M-am descurcat binișor, deci mai vreau...







La Timflorails pe vremuri, la Timișoara selecția floristilor era făcută pe bază de proiect depus la organizatori. Un proiect de instalație florală trebuie să aibă o schiță a lucrării, o descriere, un necesar de materiale și un buget. În plus, floristul care depunde proiectul trebuie să aibă experiență solidă în florărie, plus capacitatea fizică și mentală să își finalizez acel proiect, în condițiile unui festival. Din câte știu, se verifică experiența tuturor, se caută recomandări de la alții mai experimentați, se cer CV-uri relevante ale experienței în floristică. Și da, contează enorm absolvirea uneia dintre școlile consacrate de desig floral la nivel internațional.


Dacă mă întrebați pe mine, aș participa la festivaluri nonstop... Îmi place adrenalina, îmi place atmosfera de lucru, râdem mult, muncim mult, ne enervăm mult, iar râdem, ne mai pupăm, ne mai certăm, ne împăcăm, ne ajutăm între noi și râdem iar, ... și iar muncim și tot așa. In fotografia de mai jos, savuram un CurtosKolak cu Ramona, în cutia de gunoi... Dar era tare buuun.




Pe mine în toată povestea asta mă motivează un singur lucru, iar acesta este Bucuria oamenilor care vin la evenimentele floristice, care se pozează cu florile făcute de mine,oameni veseli care le admiră, le miros, le studiază, le recunosc sau nu ..soiurile de flori folosite. Cel mai fain moment este atunci când ai lucrarea terminată, ești mort de oboseală, și stai undeva discret ca să studiezi/savurezi puhoiul de copii, femei, bărbați, tineri, adolescenți, seniori, bunici cu nepoți, soți câte doi, copii cu tăți, copii cu bunici etc... care toți, dar absolut toți, au fața luminată, zâmbesc, se bucură și își dau interesul să își facă cât mai multe fotografii cu florile tale. Eu pentru acest moment lucrez. Cumva, menirea noastră că floristi este să bucurăm lumea cu florile noastre. Atât de simplu este. Și cu cât o facem mai bine, cu atât ne place mai mult.


Vă așteptăm pe toți la Timișoara la Festivalul Florall | All for flowers | 16 -21 mai 2023


Echipa SprigTime Resita : Bianca Negrea, Dragos Negrea, Anca Vlad, Ana Macovei, Adi, Stefania Niculae, Ada Horn, Hanaciuc Ramona, Ariana, Naomi, Andrei Mindru, Darius, Denisa | minunati am fost|


Anca :)
















348 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page